Tweede duofiets voor Stichting Fietsmaatjes Wassenaar

Overgenomen uit De Wassenaarse Krant van 29 april 2022

Na vele maanden van overleg en doorzetten was vrijdag 22 april de officiële start van het in gebruik nemen van de tweede duofiets bij de stichting Fietsmaatjes in Wassenaar. Afgelopen november werd de eerste fiets gepresenteerd en nu is er de mogelijkheid voor nog meer mensen (door deze tweede fiets) om door Wassenaar te fietsen. En dat is geweldig nieuws! Fietsmaatjes Wassenaar is er voor iedereen die nog graag wil fietsen, maar dit zelfstandig (tijdelijk) niet meer kan. En hoe gezellig is het dan om samen met een fietsmaatje je fietstochtjes te maken in de eigen omgeving; en dat op een veilige en comfortabele duofiets. En dus ook: gezond bewegen in de buitenlucht.

Door John Schrader

Foto: John Schrader

Het concept Fietsmaatjes is ontstaan door de behoefte van mensen om in verbinding met elkaar te komen door gewoon een stukje te gaan fietsen. Een vrijwilliger en een gast maken zo fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Ze zitten naast elkaar, waardoor er goede gesprekken kunnen ontstaan. De vrijwilliger trapt en stuurt hierbij. De gast kan meetrappen, maar hoeft dit niet. Door Fietsmaatjes zijn mensen vaker buiten, zijn ze meer in beweging en hebben ze meer sociale contacten. Zo komen deze mensen uit hun isolement en krijgen ze meer eigenwaarde. Bij de feestelijke presentatie van de tweede duofiets waren vele mensen aanwezig, waaronder ook het bestuur (voorzitter Ellen Klompé, secretaris Ingrid Römer en penningmeester Charles van Steenderen de Kok). Bij de blauwe garage aan de Schelpsloot, beschikbaar gesteld door Boris Bayer, waren mooie gele en blauwe ballonnen; hier is de standplaats van de duofiets, waarbij ook de accu’s kunnen worden opgeladen.

De aanwezige burgemeester Leendert de Lange gaf in zijn woordje aan hoe mooi dit ook weer voor elkaar is gekomen en hoe goed het Wassenaars netwerk is en elkaar steunt en helpt. De gemeente steunt het project van harte en hoopt uiteraard dat nog vele koppels zullen volgen voor de beide duofietsen. Inmiddels zijn er al 15 koppels die van de duofiets profiteren; maar met een tweede fiets erbij kunnen dus nog meer Wassenaarders een rondje Wassenaar maken. Juist in Wassenaar waar de vergrijzing toeneemt, is Fietsmaatjes dus meer dan welkom. Het is nu al eigenlijk niet meer weg te denken en te hopen dat er nog vele vrijwilligers zich zullen aanmelden. Zo was vrijdag 22 april een memorabele dag voor fietsend Wassenaar. En wie kan er zeggen dat de burgemeester naast je zat op een duofiets? Jawel: onze beroemde Wassenaarse avonturier en sporter Mark Slats. Hij was dus samen met onze burgemeester het eerste duo op de nieuwe (tweede) duofiets. Nog even werd overwogen om richting de Klip te gaan, maar helaas was daar de tijd niet meer voor. De middag werd afgesloten met een feestelijke borrel.