Fietsmaatjes aanwinst voor Wassenaar

Overgenomen van Wassenaarders.nl

Burgemeester Leendert de Lange in een dienende rol. Als fietsmaatje voor een dag neemt hij tri-atleet Mark Slats mee als passagier, achtervolgd door de tweede duofiets van Fietsmaatjes Wassenaar. Fotocredit: Henk van Lierop

Het is Fietsmaatjes Wassenaar gelukt om binnen een jaar goed op weg te gaan. De aanschaf van een tweede duofiets was op een zonnige vrijdag in april reden voor een feestelijke doop door burgemeester Leendert de Lange. Hij greep die gelegenheid aan voor een korte rit door het centrum met avonturier en duuratleet Mark Slats.

De burgemeester staat erom bekend dat hij graag een ritje met de fiets maakt door zijn lommerrijke gemeente. In zijn toespraak toonde hij zich blij dat dit nu ook voor anderen is weggelegd. Hij ziet Fietsmaatjes als een belangrijke aanwinst voor zijn vergrijzende gemeente.

Dankzij Fietsmaatjes Wassenaar kunnen mensen die niet (meer) alleen kunnen deelnemen aan het verkeer, toch genieten van een tochtje. Vrijwilligers, ofwel de fietsmaatjes, nemen hen mee op zogeheten duofietsen. Zij zitten dan naast de passagier op de tweezitters met elektrische trapondersteuning. De passagier kan meetrappen, maar dat is niet nodig.

Zo draagt Fietsmaatjes bij aan een “vitale” dorpsgemeenschap, vinden zowel de burgemeester als Mark Slats. Dankzij de tweede duofiets kunnen zo’n veertig tot vijftig passagiers terecht bij Fietsmaatjes.